TRIN363 - Rapor 2

 

 

MÜTERCİM TERCÜMANLIK BÖLÜMÜ

 

TRIN363 TECHNICAL TRANSLATION (FRENCH-TURKISH)

EĞİTMEN:EMİNE BOGENÇ DEMİREL

ÖDEV KONUSU: ENVIRONNEMENT & ECOLOGIE

 

HAZIRLAYANLAR:

Zihni Deniz

İpek Aybar

Said Emre Şirin

Mehmet Burak Bulat

 

 

19.10.2021


 

Kaynak Metin

TEXTE 2 _ENVIRONNEMENT  & ÉCOLOGIE

https://sciencespoenvironnement.fr/

Si les notions d’environnement et d’écologie semblent liées par des enjeux communs, il est important de souligner qu’il existe une certaine ambiguïté entre ces deux notions pourtant bien différentes.

En effet, si elles sont parfois au centre d’un amalgame, les notions d’écologie et d’environnement sont des concepts bien distincts que ce soit en matière de définition, mais également d’interprétation.

Toutefois, elles ne sont pas moins importantes l’une que l’autre. Il est important de bien s’attacher à la sémantique pour identifier quels enjeux sont présentés derrière chaque notion.

Quelle est la différence entre l’écologie et l’environnement ?

Vous l’aurez compris : si écologie et environnement se rassemblent sous la même thématique, ces deux notions désignent pourtant des éléments bien différents. Voici en quoi ces deux notions présentes des différences.

Définition de l’écologie

Tout d’abord, il faut savoir que l’écologie est une science qui a pour objet d’étude l’impact et l’interaction entre les êtres vivants et les écosystèmes. Par écosystème, il faut comprendre l’ensemble formé par le milieu naturel et les organismes qui y vivent.

L’objectif de l’écologie consiste à protéger ces écosystèmes, leur biodiversité et l’environnement face à la menace du changement climatique et des transformations qui lui incombent.

En somme, l’écologie désigne une science, voire une discipline, mais a été appropriée dans une dimension politique et évoque également une forme d’idéologie politique.

Définition de l’environnement

L’environnement désignerait, en quelque sorte, l’un des objets d’étude de l’écologie. En effet, le concept d’environnement désigne le cadre naturel (biotope) dans lequel les organismes   (biocénose) interagissent. De plus, il est possible de dire que l’action de l’homme à un impact environnemental.

C’est pourquoi, la protection de l’environnement est un enjeu essentiel en vue de la préservation des écosystèmes. En effet, ces derniers sont fragilisés en raison de l’émission de gaz à effet de serre, de la pollution (dégradation de la qualité de l’air) ou encore des bouleversements environnementaux engagés dans les milieux naturels par les activités humaines (déforestationémission de gaz polluants, etc.).

Environnement & écologie : lever l’ambiguïté

Si ces deux notions sont bien différentes comme nous venons de le voir, une confusion existe pourtant. Celle-ci a bien pu être introduite par l’utilisation du terme écologie dans le cadre politique notamment. Dans les pratiques, la banalisation du concept d’écologie a rendu ce terme plus populaire que celui d’écologisme qui devrait normalement être employé.

En revanche, il est clair qu’environnement et écologie ne désigne pas la même chose, si tant est qu’une ambiguïté persiste. Quand l’écologie désigne la science qui étudie les interactions entre un organisme vivant et son milieu naturel, l’environnement fait référence au cadre naturel avec lequel l’Homme interagit et sur lequel ses activités ont un impact réel.

Miser sur le développement durable

Face à l’épuisement des ressources naturelles ainsi qu’à la dégradation des espaces naturels, il est devenu indispensable d’engager une transition écologique. En effet, les enjeux environnementaux ont pris le pas sur les problématiques économiques.

Proposer une réponse concrète et rapide est devenu indispensable, à ce niveau. La mise en place d’une économie circulaire destinée à générer une croissance verte sur le plan économique va dans ce sens.

C’est pourquoi, l’intégration du développement durable comme nouveau modèle d’organisation est l’une des majeures parties du travail qui est à réaliser.

Développement durable : définition

La Commission Mondiale sur l’Environnement et le Développement de l’ONU définit le développement durable comme un « mode de développement qui répond aux besoins des générations présentes sans compromettre la capacité des générations futures de répondre aux leurs.» Ainsi, le développement durable désigne un modèle d’organisation de la société basé sur trois piliers que sont les aspects sociauxéconomiques et environnementaux. Ces différents piliers doivent être appréhendés de manière à favoriser le développement d’activités qui vont permettre de rendre la société plus durable dans son ensemble.

Pourquoi le développement durable est indispensable ?

Alors que 900 millions d’humains peuplaient la Terre en 1800, ce sont 7,8 milliards d’Hommes qui peuplent la planète aujourd’hui. Face à des ressources limitées, il est indispensable d’adapter notre modèle pour répondre aux besoins de tous sans mettre en danger l’écosystème dans lequel nous vivons.

Repenser nos activités en vue de faciliter l’accès aux ressources de chacun sans menacer la biodiversité et lutter contre le changement climatique est indispensable, et ce, dès aujourd’hui.

Cela passe par le développement durable. La gestion des déchets, la protection de la nature, la consommation d’énergie, le réchauffement climatique, l’utilisation d’énergies renouvelables sont autant d’enjeux qui sont nécessaires pour la préservation de l’environnement et l’épanouissement de l’Homme.

L’écologie pour protéger l’environnement : changer de paradigme

Face aux impacts environnementaux de l’activité de l’Homme, il est aujourd’hui nécessaire d’agir pour l’environnement. À la suite de 19e et 20e siècles axés sur la révolution industrielle et l’émergence d’une société de consommation, il est temps de changer de paradigme.

La quête du profit ne doit pas être menée au prix de la dégradation de l’environnement. Il est indispensable de construire une société plus respectueuse des problématiques environnementales et favoriser une meilleure gestion des ressources (gestion de l’eau potablecycle de vie des produitstraitement des déchets et recyclage, etc.).

Identifier les menaces…

Pour changer nos modes de consommation, il est important de comprendre ce qui ne fonctionne pas et qui représente une menace pour notre environnement. Il existe principalement trois menaces fondamentales qui sont portées sur notre environnement :

  • La pollution,
  • L’insalubrité,
  • Le changement climatique.

Ces menaces sont le fruit d’une activité humaine prépondérante sur notre milieu naturel.

Que ce soit en ce qui concerne la pollution, l’insalubrité ou le changement climatique, identifier les problèmes au cœur de notre mode de fonctionnement doit permettre de définir des solutions concrètes, efficaces, mais surtout durables.

…pour adapter nos modes de vie et de consommation

Afin de limiter l’impact sur l’environnement de l’activité humaine (pollution de l’airdégradation de la qualité de l’eau, etc.), il existe des solutions. Ainsi, la lutte contre le changement climatique s’accompagne de défis de l’environnement. La préservation de notre environnement passe avant tout par une prise de conscience générale.

Cette prise de conscience doit être favorisée à travers l’éducation. Lutter contre le gaspillage alimentaire, recycler les biens dès lors qu’ils ne fonctionnent plus, trier et réduire ses déchets sont autant d’actions qui favorisent la préservation de notre environnement.

Mais cette prise de conscience collective ne doit pas s’effectuer qu’à une échelle individuelle. Il est important que l’ensemble des acteurs de ce monde innovent et investissent dans des solutions permettant à la fois une croissance économique, mais surtout la mobilisation de procédés beaucoup plus respectueux de l’environnement. Ceci est nécessaire, sinon indispensable, pour apporter une réponse concrète aux enjeux écologiques par le biais d’une politique environnementale urgente et raisonnée.


 

Hedef Metin

METİN 2 _ÇEVRE ve EKOLOJİ

https://sciencespoenvironnement.fr/

Çevre ve ekoloji kavramları ortak risklere olmaları bakımından bağlantılı görünüyor olsalar da bu iki oldukça farklı kavram arasında bir belirsizliğin olduğunu vurgulamak önemlidir.

Gerçekten de, bir amalgamın merkezinde oldukları zamanlarda bile, ekoloji ve çevre kavramları, sadece tanım açısından değil, aynı zamanda anlam açısından da çok farklı kavramlardır.

Ancak, birbirlerinden daha az önemli değildirler. Her bir kavramın arkasında yatan riskleri belirleyebilmek için anlam bilime odaklanılmalıdır.

Ekoloji ve çevre arasındaki fark nedir?

Anlaşılması gereken şudur: eğer ekoloji ve çevre aynı tema altında incelenirse, bu iki kavramı belirleyen unsurlar yine çok farklı olacaktır. İşte bu iki kavramın önemli farklılıkları:

Ekolojinin tanımı

Öncelikle, ekoloji, canlılar ve ekosistemler arasındaki etki ve etkileşimi inceleyen bir bilim dalıdır. Ekosistem, canlı organizmalar ve onların doğal habitatlarının birlikte oluşturduğu bir kümedir.

Ekolojinin amacı, bu ekosistemleri, bu ekosistemlerin biyolojik çeşitliliğini ve çevresel koşullarını iklim değişikliği tehdidine ve bu tehdidin yol açabileceği değişikliklere karşı korumaktır.

Kısaca, ekoloji bir bilimdir, hatta bir disiplin bile denebilir. Ancak ekoloji, siyasi bir boyuta sahiptir ve siyasi bir ideolojiyi de temsil etmektedir.

Çevrenin tanımı

Çevre, bir bakıma ekolojinin araştırma konularından biridir. Nitekim, çevre konsepti, içinde organizmaların (biyosönoz) belli bir etkileşimde bulundukları doğal yaşam alanından (biyotop) meydana gelmektedir. Buna ek olarak, insanların eylemlerinin çevresel bir etkiye sahip olduğunu söylemek mümkündür.

Bu nedenle, çevrenin korunması, ekosistemlerin korunması konusunda hayati önem taşıyan bir risktir. Aslında, her ikisi de sera gazı emisyonları, hava kirliliği (hava kalitesinin bozulması) veya insan faaliyetleri sonucu doğal habitatlarda meydana gelen çevresel bozukluklar (ağaçların kesilmesi, kirletici gazların emisyonu vb.) gibi nedenlerle zayıflamıştır.

Çevre ve ekoloji: belirsizliğin giderilmesi

Bu iki kavram yukarıda görülen şekilde birbirinden çok farklı olsalar da, aralarında bir karışıklığın oluşması kaçınılmazdır. Bu, özellikle ekoloji teriminin siyasi bir çerçevede kullanılmasıyla ortaya çıkabilir. Uygulamada, ekoloji kavramının önemsizleştirilmesi, bu terimi normalde kullanılması gereken ekolojizmden daha popüler hale getirmiştir.

Öte yandan, bir belirsizlik var olmaya devam etse bile çevre ve ekolojinin aynı anlama gelmediği açıktır. Ekoloji, canlı bir organizma ile bu organizmanın doğal habitatı ile arasındaki ilişkiyi inceleyen bilimi ifade ederken, çevre, insanın etkileşime girdiği ve faaliyetlerinin üzerinde gerçek bir etkiye sahip olduğu doğal ortam anlamına gelir.

Sürdürülebilir kalkınmaya odaklanmak

Doğal kaynakların tükenmesi ve doğal alanların bozulması göz önünde bulundurulduğunda ekolojik bir dönüşüm gerçekleştirilmesi kaçınılmaz bir hale geldi. Gerçekten de çevresel riskler günümüzde ekonomik sorunların önüne geçti.

Somut ve hızlı bir çözüm üretmek bu düzeyde elzem hale gelmiştir. Ekonomik alanda yeşil bir büyüme yaratmayı amaçlayan döngüsel bir ekonominin kurulması bu yönde yapılan bir ilerlemedir.

Bu nedenle, sürdürülebilir kalkınmanın yeni bir organizasyon modeli olarak kabul edilmesi ve kullanılması, gerçekleştirilmesi gereken çalışmaların önemli bir parçasıdır.

Sürdürülebilir kalkınmanın tanımı

BM Dünya Çevre ve Kalkınma Komisyonu, sürdürülebilir kalkınmayı "gelecek nesillerin kendi ihtiyaçlarını karşılama kabiliyetinden ödün vermeden mevcut nesillerin ihtiyaçlarını karşılayan bir kalkınma şekli" olarak tanımlamaktadır. Ayrıca, sürdürülebilir kalkınma, toplumun sosyal, ekonomik ve çevresel yönlerinden oluşan üç ayağı temel alan bir organizasyon modelini ifade eder. Bu farklı ayaklar, toplumu bir bütün olarak daha sürdürülebilir hale getirecek faaliyetlerin geliştirilmesini teşvik edecek şekilde ele alınmalıdır.

Sürdürülebilir kalkınma neden gereklidir?

1800'lerde dünyada 900 milyon insan yaşarken, bugün bu gezegende 7,8 milyar insan yaşıyor. Sınırlı kaynaklar karşısında, içinde yaşadığımız ekosistemi tehlikeye atmayacak şekilde herkesin ihtiyacını karşılayabilecek bir sistemi devreye sokmamız gerekmektedir.

Ayrıca, bireylerin kaynaklara erişimini biyolojik çeşitliliği tehlikeye atmadan kolaylaştırmak ve iklim değişikliğine karşı savaşmak için eylemlerimizi gözden geçirmek esastır ve buna bir an önce başlanılması gerekmektedir.

Bu da sürdürülebilir kalkınma ile gerçekleştirilebilir. Atık yönetimi, doğanın korunması, enerji tüketimi, küresel ısınma, yenilenebilir enerji kullanımı gibi riskler, çevrenin korunması ve insanlığın gelişimi için gereklidirler.

Çevreyi korumak için ekoloji: paradigmanın değiştirilmesi

İnsanın faaliyetlerinin çevresel etkileri ile karşı karşıya olduğumuzdan bugün çevre için harekete geçilmesi gerekmektedir. Sanayi devrimi ve tüketim toplumunun ortaya çıkması üzerine kurulu 19. ve 20. yüzyılların ardından bu paradigmayı değiştirmenin zamanı geldi.

Çevresel bozulma pahasına kâr amacı güdülmeye devam edilmemelidir. Çevre sorunlarına daha saygılı bir toplum oluşturmak ve daha iyi kaynak yönetimini (içme suyu yönetimi, ürün yaşam döngüsü, atık arıtma ve geri dönüşüm vb.) teşvik etmek esastır.

Tehditleri belirleme…

Tüketim yollarımızı değiştirmek için neyin işe yaramadığını ve hangisinin çevremiz için bir tehdit oluşturduğunu anlamak önemlidir. Çevreyi etkileyen üç temel tehdit vardır:

  • Kirlilik,
  • Sağlıksız koşullar,
  • İklim değişikliği.

Bu tehditler, insan faaliyetlerinin doğal habitatımıza hâkim olmasının sonucudur.

Çevre kirliliği, sağlıksız koşullar veya iklim değişikliğinden hangisi ile ilgileniyor olursak olalım, çalışma şeklimizin temelinde yatan sorunların belirlenmesi, somut, etkili ama hepsinden önemlisi sürdürülebilir çözümler tanımlamamıza olanak sağlayacaktır.

... yaşam tarzımızı ve tüketimimizi adapte etmek için

İnsan faaliyetlerinin çevresel etkisini sınırlamak için (hava kirliliği, su kalitesinin bozulması vb.) çeşitli çözümler mevcuttur. Böylece, iklim değişikliği ile mücadele beraberinde çevresel sorunlar ile mücadeleyi de getirecek. Çevremizi korumak için, öncelikle genel bir farkındalığa ihtiyaç vardır.

Bu farkındalık eğitim yoluyla desteklenmelidir. Gıda israfına karşı mücadele, daha fazla çalışması mümkün olmayan ürünlerin geri dönüştürülmesi, atıkların ayrıştırılması ve azaltılması gibi eylemlerin hepsi çevrenin korunması için gerekli eylemlerdir.

Ancak bu toplu farkındalığa yalnızca bireysel ölçekte ulaşılmamalıdır. Bu dünyadaki tüm aktörlerin hem ekonomik büyümeye hem de özellikle çok daha çevre dostu süreçlerin harekete geçirilmesine olanak tanıyan çözümler doğrultusunda yenilikler yapması ve bu yeniliklere yönelik yatırım yapması önemlidir. Bu, vazgeçilmez olmasa da, acil ve gerekçeli bir çevre politikası aracılığıyla ekolojik risklere somut bir çözüm getirmek için gereklidir.


 

Rapor

Başlangıç tarihi: 18.10.2021

Bitiş tarihi: 19.10.2021

 

Araştırma

Ekoloji

Ekoloji (ya da doğa bilimi), canlıların birbirleri ve çevreleriyle ilişkilerini inceleyen bilimdir. Ekosistemse canlı ve cansız çevrenin tamamıdır. Kelime kökeni Eski Yunanca οἶκος (oikos), "ev, yakın çevre"; -λογία, (logia) "bilimi"[A] kelimelerinin birleşiminden gelmektedir.[1] Ekosistemi de abiyotik faktörler (toprak, su, hava, iklim gibi cansız faktörler) ve biyotik (üreticiler, tüketiciler ve ayrıştırıcılar) faktörler olmak üzere iki faktör oluşturur. Bir sistem içinde yürüyen bu denge de av-avcı ilişkisi vardır. Örneğin: Bir tahılı bir hayvan yer onu başka bir hayvan... Diye devam eder. Bu ilişki besin piramidi ile ayrıştırılır. En üst kısmında Tüketiciler(hepçil), bir altında Tüketiciler(etçil), onunda altında Tüketiciler(otçul), en altta ise Üreticiler vardır. Mantarlar ise ayrı bir gruptadır. Genellikle madde dönüşümünde rol oynadıklarından ve ölü bitki ve hayvan fosillerini toprağa çevirdiklerinden bu piramidin her basamağında bulunabilirler ve saprofitler(çürükçüller) olarak bilinirler.

Çevre Bilimi

Çevre bilimi, fiziksel bilimleri, biyolojik bilimleri ve bilgi bilimlerini (ekoloji, biyoloji, fizik, kimya, bitki bilimi, zooloji, mineraloji, okyanus bilimi, limnoloji, toprak bilimi, jeoloji, fiziki coğrafya ve atmosfer bilimleri de dahil olmak üzere) çevre araştırmalarına ve çevre sorunlarının çözümüne entegre eden disiplinlerarası bir akademik alandır. Çevre bilimi, Aydınlanma Çağı sırasında doğa tarihi ve tıp alanlarından doğmuştur.Günümüzde çevre sistemlerinin incelenmesine bütüncül, nicel ve disiplinlerarası bir yaklaşım sunmaktadır.

Çevre çalışmaları insan ilişkilerini, çevreye yönelik algıları ve politikaları anlamak adına daha fazla sosyal bilimi bünyesinde bulundurur. Çevre mühendisliği de çevrenin kalitesini her açıdan iyileştirmek için tasarım ve teknolojiye odaklanmaktadır.

Çevre bilimcileri, dünyada gerçekleşen süreçler, alternatif enerji sistemlerinin değerlendirilmesi, çevre kirliliğinin kontrolü ve azaltılması, doğal kaynakların yönetimi ve küresel iklim değişikliğinin etkileri gibi konular üzerine çalışmaktadırlar. Çevre sorunları dahilinde fiziksel, kimyasal ve biyolojik süreçlerin bir etkileşimi neredeyse her zaman bulunur. Çevre bilimcileri, çevre sorunlarının analizine sistematik bir yaklaşım getirmektedirler. Etkin bir çevre bilimcinin temel özellikleri arasında, zaman mekan ilişkileri arasında bağlantılar kurabilme yeteneğinin yanında nicel analiz de yer alır.

 

Çevre ve Ekoloji Nedir?

 

Sürdürülebilir gelişme

The Learning and Development Manager: Everything You Need to KnowSürdürülebilir gelişme, doğal sistemlerin, ekonominin ve toplumun dayandığı doğal kaynakları ve ekosistem hizmetlerini sağlama yeteneğini sürdürürken, insani gelişme hedeflerine ulaşmak için örgütlenme ilkesidir. Arzulanan sonuç, yaşam koşullarının ve kaynakların, doğal sistemin bütünlüğünü ve istikrarını baltalamaksızın insan ihtiyaçlarını karşılamaya devam etmek için kullanıldığı bir toplumsal durumdur. Sürdürülebilir gelişme, gelecek nesillerin yeterliklerinden ödün vermeden günümüzün ihtiyaçlarını karşılayan bir gelişme olarak tanımlanabilir.

 

 

 

 

 

 

 

Çevre ve Ekoloji kavramları birbiri ile yakından ilişkili ilkeler olduğu için çoğu zaman aynı olduğu düşünülüp çok karıştırılmaktadır. Fakat ikisi birbirinden olukça farklı ve uzak kavramlardır.

Çevre canlı ve cansız olan tüm varlıkları içerisinde bulunduran yer olarak tanımlanırken, Ekoloji organizmaların birbirleriyle etkileşimlerinin bilimsel araştırılması ve diğer organizmalar ile ekosistemleri arasındaki ilişkileri ele alır.

Ekolojistler tarafından incelenen bazı konular şunları içerebilir:

  • Belirli bir türün yaşam süreçleri, etkileşimleri ve adaptasyonları
  • Çevre faktörlerinin organizma popülasyonları üzerindeki etkisi
  • Ekosistemlerdeki değişikliklerin ilerlemesi
  • Organizmaların bir çevrede bolluğu ve dağılışı
  • Bir ekosistem içerisinde biyolojik çeşitlilik

Çevre bilimi için temel konular şunları içerebilir:

  • Kentsel alanlar çevresel değişimi nasıl yönlendirir?
  • Biyo çeşitlilikte üretim ve insan tüketimi için maddi talepler
  • Yerel çevre değişimlerinin küresel düzeyde etkisi
  • Çevrede uzun süre değişimler
  • İnsan popülasyonlarının belirli ekosistemler üzerindeki etkileri
  • Sürdürülebilirlik çalışmaları

Çevre bilimi, yer ve yaşam bilimlerinin birçok unsurunu içeren daha geniş bir alandır; oysa ekoloji, organizmaların birbirleriyle ve çevreleriyle ve genellikle çok spesifik canlılar popülasyonu ile nasıl etkileşime girdiğine odaklanır.


 

Ödev Süreci

Kurduğumuz Whatsapp grubunda ilk olarak ödevi nasıl yapacağımız konusunda tartıştık ve bir fikir birliğine vardıktan sonra her grup üyesinin rolünü şu şekilde belirledik:

·         Zihni Deniz – Şef, edit, redaksiyon

·         İpek Aybar – Çeviri, rapor

·         Said Emre Şirin – Terim Listesi

·         Mehmet Burak Bulat – Araştırma

Yine önceki metnimizde olduğu gibi, bu metinde de çeviri ve düzenleme aşamasına geçmeden önce araştırma ve terim listesinin hazırlanması adımlarını tamamladık. Dolayısıyla Burak ilk aşamada araştırma adımını tamamladı. Daha sonra Burak’ın yaptığı araştırmadan yola çıkarak Said metindeki önemli terimleri belirledi ve terim listesini oluşturdu. Bu iki aşamanın tamamlanmasının ardından araştırma ve terimce gerekli düzeltmelerin ve eklemelerin yapılması için grupta paylaşıldı. Daha sonra, yaşadıkları zorlukları WhatsApp aracılığıyla şef ile paylaştılar. İpek çeviriyi tamamladıktan sonra düzenleme işlemini Zihni üstlendi ve metni en son haline getirdi. Daha sonra İpek grup üyelerinin süreç boyunca yaşadıkları sıkıntıları bir araya getirip raporu hazırladı.

Ödev Süresince Karşılaşılan Zorluklar

Araştırma

Araştırma sırasında özel olarak şunda zorlandık ya da şu zordu diyebileceğimiz bir şey yaşamadık. Araştırma sorunsuz ve sıkıntısız ilerledi. Burak, kaynak bulma konusunda da sıkıntı yaşamadığını belirtti.

Terimce

Enjeux kelimesi bizi en çok zorlayan kelime oldu. Sınıfta daha önce anlamını “müphem” olarak konuştuğumuz için en başta o şekilde almak istedik. Ancak, sözlüğe baktığımızda bu kelimenin isim dahi olmadığını ve kelimenin anlamını yeterince karşılamadığını fark ettik. Bu nedenle bir beyin fırtınası yaparak bu kelimeye en uygun olabilecek karşılıkları aradık. En sonunda risk demekte karar kıldık. Bunun dışında Said’in ifade ettiği tek zorluk aldığımız terimlere dair alan bulma zorluğuydu. Bazı kelimeler için alanla alt alan birbirine karışmış gibi geldi.

Çeviri

Metin uzun olduğundan dolayı çeviri biraz fazla vakit aldı. Ayrıca metnin orijinalinde çok fazla terim ve özel ifade kullanılmasının yanı sıra, aynı zamanda çeşitli yerlerde tekrara düşme durumu da yaşanıyordu. Dolayısıyla hem İpek hem de Zihni Türkçe karşılıklarının akıcı olması için birlikte metnin üzerinden iki üç kere geçmek durumunda kaldılar.

Raporu hazırlayan: İpek Aybar

Referanslar

 

·         https://tr.strephonsays.com/ecology-and-vs-environment-13091

 

·         https://www.ekoloji.com/ekoloji/ekoloji-ve-cevre/

 

·         https://tr.wikipedia.org/wiki/Ekoloji

 

·         https://tr.wikipedia.org/wiki/%C3%87evre_bilimi

 

·         https://tr.weblogographic.com/difference-between-ecology-and-environment-3815,

 

Comments

Popular posts from this blog

TRIN363 - Rapor 3

TRIN366 - Rapor 1